Plantvriendelijke Schimmels

Rozenkwekerij De Border

Rond de eeuwwisseling zijn wij in contact gekomen met het fenomeen Rootgrow; Onze zeer gewaardeerde rozenkweker David Austin heeft op zijn rosarium verbluffende resultaten verkregen door het gebruik van deze Mycorrhiza-schimmels.

Vooral het gevreesde rozenaaltje (berucht van de rozenmoeheid), leek opeens een veel minder groot probleem.
Rootgrow zorgde voor een gezond wortelgestel en men kon opeens weer rozen planten op plaatsen waar al rozen hebben gestaan! De nieuwe rozen trekken zich ogenschijnlijk niets aan van de aanwezige rozenaaltjes. Hoe dit zo kan, was indertijd niet helemaal duidelijk.

Aanvankelijk hebben wij het ‘product’ Rootgrow via David Austin ingekocht en er ons voordeel (gezondere rozen, minder ziektes en minder bladschimmels) mee gedaan.

Zonder te beseffen dat het eigenlijk een wonder is wat er gebeurt zodra planten, de wortels een symbiose aangaan met een schimmel.

Om (waarschijnlijk) patent- en registratierechten te beperken heeft David Austin het product verder opgebouwd en commercieel in de markt gezet. Er werden er schimmels (stammen/soorten) aan toegevoegd. Hij (en wij dus ook) verkochten dit product onder de naam “Start”. De werking was vergelijkbaar en bleef goede resultaten boeken.

Weer een aantal jaar later…
Ondertussen zijn er meerdere aanbieders van plantvriendelijke schimmels.
In de basis is de werking gelijk.
Er zijn verschillende ‘smaken’ en het blijkt dat niet alle varianten onze winters kunnen doorstaan. Er zijn zuid-europese varianten die niet tegen een flinke koude periode kunnen.
Wij hebben daarom een selectie gemaakt en zijn met de winterharde variant verder gaan testen. Via ons kwekersnetwerk konden wij rechtstreeks via de producent onze kennis vergroten en later ook onze inkopen doen.
Als merk is David Austin uiteraard een grote speler. De Nederlandse fabrikant heeft niet zoveel power en verkoopt haar producten aan professionele partijen die het weer verwerken in hun eigen teelten. Voor de particuliere markt is er weinig belangstelling omdat deze markt maar klein is met lage marges hoge verkoopkosten. Enkele enthousiaste partijen bieden de plantvriendelijke schimmels als soort ‘eigen merk’ aan.

Pas als grote partijen als Pokon, Ecostyle of DCM de Mycorrhiza gaan omarmen gaan het grote publiek er meer van horen. Tot die tijd doen vooral plantenliefhebbers hun voordeel.

David Austin veranderde de naam opnieuw; nu in: David Austin mycorrhizal fungi.

Leveringsproblemen, beperkte beschikbaarheid maakt dit product minder aantrekkelijk. Doordat het VK de EU heeft verlaten (Brexit) wordt het nog lastiger. Jaarlijks met de levering van nieuwe wortelgoedrozen laten wij steeds een partij “DA Mycorrhizal Fungi” meekomen.

Rozenstart blijft goed werken, wij doen regelmatig ‘blinde tests’ en steeds weer is het resultaat overweldigend.

Niet enkel rozen hebben voordeel bij Rozenstart. Friuitbomen, bijna alle bloeiende heesters (m.u.v. Ericaceeen, heide Rhododendron etc.), bloeiende vaste planten, een groot deel van groenteplanten.

Het algemene resultaat is een sterke verbeterde plantgezondheid, een actief wortelgestel, betere droogte-tolerantie, minder gevoelig voor ziekten en plagen.

Wij zijn enthousiast en jaarlijks ontdekken we meer voordelen en groeit niet alleen het gewas maar ook ons enthousiasme.

Winkelwagen